Amsterdam-Scheveningen-Calais og Cherbourg (Frankrike)

På tur over IJsselmeer i nydelig vær

Vi dro fra Den Helder om morgenen den 27/7, i strålende solskinn. Det tok en hel dag å passere Waddensee, IJsselmeer og Markermeer. IJsselmeer og Markermeer var tidligere saltvann, men er nå kunstige ferskvannsinnsjøer som bare er 4.5 meter på det dypeste. De er inndelt med lange diker og det er sluser for å komme inn og ut. Charlotte solte seg og Jonas badet i svømmebasseng på dekk. Da vi nærmet oss Amsterdam startet det å regne. I mørke og striregn ankom vi Sixhaven marina midt i Amsterdam. Der var det stappfult, og pakket med båter helt ut i marinaens innløp. Marinaen lenger ned hadde lyssignal som også viste fullt. Så tilslutt la vi oss i innløpet til en sluse. Vi var ferdig fortøyd kl. 23.50 og det ble 67 nm den dagen.

Hakuna Matata longside i Amsterdam

Vi ble i Amsterdam 3 netter, og ble liggende i innløpet til slusen, sammen med noen andre seilbåter. Det var like greit, for Sixhaven var kaotisk. Vi lå 3 minutter fra en gratis ferge som gikk hele døgnet over sundet til Sentralstasjonen, så på 10 minutter var vi inne i sentrum. I Amsterdam ruslet vi rundt og fikk med oss blomstermarkedet, Dam Square, og av de andre severdighetene. Charlotte fikk noen timers shopping sammen med Siv en dag, og vi tok en kanaltur på en av kanalbåtene.

Jonas på kanaltur i Amsterdam

Vi dro fra Amsterdam den 30/7, med Scheveningen som mål. Vi gikk ut nordsjøkanalen til IJmuiden som bare var 10 km lang. Ute av slusen la vi til i en marina og sjekket værmeldinga. Rimelig mye bølger og vind men vi bestemte oss for å legge av gårde nedover den engelske kanal. Det ble en humpete tur med motvind hele veien. Vi kom til Scheveningen ca. kl 21.00 på kvelden. Vi ruslet oss en tur og traff da Lars på Free Spirit, en annen norsk båt som også skal være med på ARC. De er to familier ombord i en 76 fot nydelig seilbåt av eldre modell. De har plan om å gå rundt jorden og å være ute i 3 år 🙂 De hadde reist videre neste dag vi gikk forbi.

På kanaltur i Amsterdam

I Scheveningen fikk vi byttet gassflasker over til campinggass som de selger her. Vi har forstått det slik at det kan brukes hele veien. Gass i Nederland er fryktelig dyrt, for en flaske samt koblingsstykke betalte vi 147 euro. Ca 800 norske kroner bare for gassflasken….

Etter å ha bunkret mat og drikke dro vi videre fra Scheveningen den 1/8, med mål å dra til Oostende i Belgia. Etter et greit nattseilas gikk vi forbi Oostende og la oss inn i marinaen i Dunkcerque i Frankrike kl 7.30 om morgenen. Klokka 10.30 ble vi vekt av nabobåten som skulle dra, og før vi fikk tenkt oss om var vi også ute av marinaen og på vei videre nedover mot Calais. Det var nok ikke helt gjennomtenkt, strømmen var selvsagt imot store deler av turen og vind og bølger tok seg veldig opp etter hvert. På vei ned syntes Siv det gikk alt for tregt med all kryssinga og dro ut forseilet i mestelaget. Når hun skulle slå, slapp hun forseilet og endte med å slå av lufteventilen på den ene siden, som gikk rett til havets bunn. Da buttet det så imot at Bjørn Arne hev på seg dressen igjen, mens Siv tuslet ned i byssa. Det skulle være 28 nm til Calais fra Duncquerke men når vi kom inn havneinnløpet hadde vi logget 58 nm.

Havna i Calais

Slitne og glade for å være fremme la vi oss på bøye utenfor sluseinngangen til marinaen som ikke åpnet før to timer før høyvann. Vel fortøyd i marinaen var vi først kl 01.00.  Calais er en koselig by, med ca. 80.000 innbyggere og er den byen i Frankrike som ligger nærmest England. Avstanden er bare 34 km og fra havnen kan en lett se over til klippeveggen ved Dover. Vi var innom å så Hotel de Ville (Rådhuset). Vi hadde tenkt å dra til London herfra, men da vi hørte på priser med toget som går under den engelske kanal fikk vi bakoversveis. Joda, vi kunne være i London på en times tid, til den nette pris av 147 Euro for en person, en vei!!! Raskt regnet ble det da 7-8000kr til sammen for alle oss t/r. Etter mye diskutering og undersøking av alternative reisemetoder, viste det seg når vi hadde lastet ned værmeldingen at eneste rimelige vær på en uke fram i tid var lørdagen, samme dag.

Rådhuset (Hotel de Ville) i Calais

Vi ble kjapt enige om å satse på Paris og Disneyland istedet. Vi fylte vann og diesel og kom oss ut av slusen og inn i havneinnløpet rundt kl 15. Vinden skulle først roe seg kl 17 så vi spiste middag og dro av gårde mot Cherbourg i Frankrike kl 16.45. Værmeldingen stemte godt, det blåste litt opp utpå morgenkvisten, men roet seg utpå dagen.  Det var lite båter hele natten heldigvis, da i alle fall Siv synes det er en smule nervepirrende med alle fergene og de store skipene som  dukker opp i mørket. Vi ankom Cherbourg 5/8 kl. 18.20, etter 26 timer på sjøen og 189 nm 🙂

I Cherbourg er det flere store båtutstyrsbutikker ved marinaen så vi fikk handlet litt utstyr, blant annet luftventilen som gikk til bunns. Vi sjekket også transport og priser for å komme oss til Paris, og bestemte oss for å leie bil for en uke.

På kjøretur vest for Cherbourg

Det var rimeligst og så var vi mobile og kunne bruke bilen til bunkring av mat og drikke og for å se oss rundt i området rundt Cherbourg.

Vi fulgte kysten vestover ut til Le Cap og deretter litt sørover. Normandiekysten er utrolig varierende og vakker, med mange slott og små sjarmerende landsbyer. Ute på landbygda er veiene smale og svingete, og de minner mye om veiene ut mot Tonnes, men folk tar hensyn så kjøringa går fint…. det blir nok verre i Paris 🙂 Vi var innom Château de Nacqueville, en av de fineste eiendommene på Cotentin halvøya. Slottet er privateid og eierne bor der, så man kommer ikke inn i selve slottet, men parken og bygget ved vindelbroen er åpen for publikum. Rundturen på eiendommen ble en virkelig fin opplevelse for oss alle 🙂

Château de Nacqueville

Slottet er registrert som et historisk monument, og byggingen av Chateau av Nacqueville begynte i 1510 som en befestet herregård.

Château de Nacqueville

Med sine granitt vegger og stein tak, er slottet karakteristisk for sin tid. Parken ble opprettet i 1830-årene av en engelsk landskapsgartner, som en herlig romantisk park. En rekke fosser går ned til sjøen der slottet reflekteres. En grotte er ytterligere ett innslag av eleganse og fantasi i blant bredden av rododendron på bratte dalsider.  Mange varianter av Rhododendron, Asalea og Hydrangeas, samt dekorative trær, blant annet Redwood fra USA. Samlinger av gigantiske Gunnera (fra Sør-Amerika) og palmer er spredt over plenene.

Siv på tur opp til Château de Nacqueville

Under andre verdenskrig ble slottet og parken okkupert av den tyske hæren og deretter amerikanerne, som brukte eiendommen som hovedkvarter. Når Marcel Hersent (1895-1971) fikk tilbake eiendommen i 1946, var hele stedet i en katastrofal tilstand.

I løpet av de neste ti årene, restaurerte han slottet og eiendommen. Stolt av sitt arbeid, åpnet han i 1962 eiendommen for publikum. Hans etterkommere har etter dette holdt eiendommen i perfekt stand.

S/Y Hakuna Matata

Denne bildekrusellen krever javaskript.

.

Categories: Uncategorized

Innleggsnavigasjon

Kommentarer er stengt.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: