Kielkanalen – Cuxhaven – Helgoland til Den Helder i Nederland

Inne i slusen, Holtenau

Vi gikk fra Laboe den 19. juli om morgen, mot Holtenau der slusene til Kielkanalen ligger. I Reed’s Almanac leste vi at lystfartøyer skulle benytte den gamle slusen. Da vi kom til Holtenau var ett stort containerskip gått inn i den nye slusen og det lå flere seilbåter å ventet utenfor. Vi var litt usikre på hvordan dette skulle foregå, men da lyssignalet skiftet til hvitt gikk alle seilbåtene mot slusen, og vi hang oss på. Vi var akkurat kommet oss inn og fortøyd da ett lydsignal meldte at nå lukkes slusen, den store svarte porten gled igjen bak oss.

Inne i slusen, Holtenau

Det var lave flytebrygger på 10 cm langs kantene på slusa, og vi måtte legge fendere på langs i vannet ved båten. Siv klatret opp leideren og gikk for å betale i «Kiosken» mellom slusene. Det kostet 35 Euro for oss, med en båt over 12 meter… og da slapp vi gratis ut i Brunsbüttel 🙂  Vi merket nesten ikke at vannet steg, og etter noen minutter ble det noe sagt på tysk over høytaleranlegget. En vennlig tysker fremfor oss oversatte og fortalte at nå kunne de små båtene gå ut av slusa. En annen tysker hadde det tydelig travelt for han la avgårde i god fart bare for å så bråsnu med noen høylytte tyske gloser……han hadde glemt kona på flytebrygga. Så sånn kan det gå 🙂 Vel ute av slusa hadde vi fint vær i ca 1-2 timer. Folk gikk tur langs kanten og det var litt stas å være på vei gjennom kanalen.

På tur ut av slusa i Holtenau, Kiel

Det er stort sett frodig skog med uttallige bruer og ferjer som vi passerte oppover. Selve landet ligger lavere på begge sider av kanalen. Ellers så vi ikke mye utenom store flokker med svaner og en enslig liten bambi. Det store containerskipet tok oss igjen og duret forbi, her var det bare å følge med og legge seg helt ut mot bredden når de store skipene kom durende. Etter noen kilometer kom vi til en møteplass for store skip. Her fikk containerskipet rødt lys og det kom to store skip i mot, og vi gikk forbi containerskipet igjen. Gjennom kanalen var det godt merket. Diameter på svingene, avstandsskilt hver kilometer som fortalte hvor langt det var igjen, og kryssende ferger og hengebaner.

Det begynte så å striregne og etterhvert som vi kom lenger innover i kanalen økte vinden og regnet bare på. Vi var innom Rendsburg og kikket men bestemte oss for å fortsette ettersom det regnet. Men hadde vi visst hvor mye vind det kunne bli inne i kanalen hadde vi nok overnattet likevel. I 12 m/s midt i mot, urolig elv og våt til skinnet for n’te gang la vi til i en stappfull havn i Brunsbuttel. Der la vi oss som nr 4 utenpå eneste mulige båt, slik vi så det. Da kom det en rimelig hissig tysker ut og skjente og gestikulerte på tysk.Vi skjønte raskt han var redd for båten sin, og mannen i nabobåten nærmest oss gikk og spurte om vi kunne ligge på siden av en båtrekke på den andre siden der vinden gikk i fra brygga. Mannen der sa det gikk fint men da kom naboen hans igjen og nektet….. så enden på visa var at vi ble der vi var. Det var to hyggelige tyske par i båtene på siden av oss som var veldig hjelpsomme og etter en god halvtime var vi godt fortøyd. Mannen i båten innerst traff vi neste dag, da var han heldigvis i godt humør og sa han ble bare bekymret for båten sin. Distanse 77 nm.

Brunsbuttel, i enden av Kielkanalen på Elbe siden

Vi ventet i Brunsbüttel til det ble flo i Elbe, og ca kl 14.30 gikk vi ut av slusa. Vi var spent på hvor ille det var der ute, vi hadde vært oppe på utkikkspunktene og sett at Elbe blåste hvit utpå. I 2 knop motstrøm og motvind ble vi sluppet ut. En smule anspent var vi nok da det som møtte oss var enorme container skip på rekke og rad på tur nedover og oppover elva, og på tur ut og inn i slusene.

Tatt fra Elbe

Alt gikk nå greit og etter en stund hadde vi begynt å venne oss mere med trafikken. Utenfor Cuxhaven tenkte vi at vi likegodt kunne fortsette til Helgoland da vi hadde god medstrøm nedover. Etter hvert som vi nærmet oss utløpet på Elbe var vinden i kastene oppe i 14 m/s og elva hadde forandret seg til en skummel sjø med krappe bølger fra flere retninger. Lange grunner strakk seg på begge sidene og det begynte å bli skikkelig utrivelig. Tilslutt ble det sagt høyt, vi burde vel snu? Så vi snudde, og det ble litt bedre…. Vi hadde 4 kn motstrøm så båten ble regelrett dratt tilbake for så kastet i rasende fart framover med bølgene, og i virkeligheten sto vi nesten i ro.. Det ble mange timer før vi nådde Cuxhaven kl. 20.40, da hadde vi seilt 48 nm.

Havna i Cuxhaven.

I Cuxhaven fikk vi møtt en annen båt Adante fra Norge som også skal være med på ARC som går fra Canariøyene. De hadde tidligere prøvd å gå ut men hadde også måttet snu, de hadde hatt hele 20 m/s i kastene. Det viste seg at mange båter hadde ligget i flere dager å ventet på bedre vær. Ut av Elbe med N-NW vind over 5 Beaufort (8-11 m/s) frarådes det for småbåter å gå ut. Etter å ha studert værmeldingen opp og i mente, bestemte vi oss for å vente til natt til søndag å dra da på floa. Cuxhaven viste seg å være en trivelig by.

På sykkeltur i Cuxhaven

Vi lånte gratis syklene i marinaen og syklet gjennom byen. Masse gamle fine hus og bygninger. Ved havna lenger bort var det markedsdager på lørdag med musikk og masse boder med mat og småting. Jonas og Bjørn Arne var ombord i Politibåten og Redningsskøyta der. Vi syklet til stranda som går flere  kilomer langsmed elva nedover. Rundt hele byen er det bygd høye voller for å holde vannet ute hvis Elbe blir for høy. og inn i selve byen er det en enorm metall sluse port som går over bilveien og kan stenges.

Helgoland

Søndag 22 juli kl 04.50 dro vi i mørket fra Cuxhaven. Vi hadde motstrøm i starten men etter en times tid snudde det og vi logget hele 9.8 kn med motoren så vidt i gang. Vi hadde vinden midt imot hele veien og først et godt stykke ute fra Elbe fikk vi heist seilene. Vi krysset opp til Helgoland og i skinnende solskinn la vi til kl. 10.40. Distanse ca. 40 nm.

Helgoland

Helgoland er to øyer i Nordsjøen, ca. 70 km. utenfor Schleswig-Holsteins vestkyst. De har en befolkning på omkring 1 650 personer. Hovedøya, Hauptinsel, er på 1,0 km², og øst for denne ligger Düne, som er på 0,7 km². Frem til 1720 var Helgoland ei øy, men en storm ødela den naturlige forbindelsen og delte den i to. Helgolands høyeste punkt ligger på hovedøya og er 61 moh. Nordvest på øya ligger det mest kjente landemerke på Helgoland, Lange Anna, som er en frittståande, 47 meter høy klippe av rød sandstein.

Gåtur på Helgoland

Øya er i dag et feriested og nyter godt av skattefritak. Store deler av økonomien er tuftet på taxfree-salg av tobakk, alkohol og parfyme til turistene. Øya er også utenfor Schengenområdet. Helgoland er bilfri, og det er daglig båtforbindelse til Cuxhaven.

Havsuler

Vi gikk en lang fottur på fredag rundt hele hovedøya. Det var ett utrolig fugleliv på platået på vestsiden, og på stranden på østsiden kom vi over noen seler. Helgoland har bare to små dagligvarebutikker, som ikke har det store utvalget.  De har derimot flere titalls tax-free butikker som selger alkohol, parfyme og tobakk. Etter bunkring på lørdag av diverse nødvendige ting 🙂 la vi ut fra Helgoland kl. 13.30, med kurs sørover mot Norderney, East Frisian Islands. I strålende sol hadde vi fulle seil ute der vi krysset nedover. Utpå ettermiddagen løyet vinden og vi måtte starte motoren. Innseilingen til Norderney er merket, men veldig grunn. Elvene her fører store mengder sand utover i sjøen, så vi må følge med dybden hele tiden. Vi snek oss innover elvemunningen, selv om det var fjære sjø, i håp om å komme oss inn. 4 m, 3 m, 2,5 m, 2,1 m!!! Vi kjente vi subbet sandbunnen, nei dette går ikke! Vi snudde raskt og tøffet ut igjen etter tracken vår og rådslo litt når vi var kommet oss ut igjen på «dypt» vann (ca 5 m). To timer til solnedgang, strålende sol og nesten helt vindstille. Neste havn var Borkum, på grensen mot Nederland, nesten 4 timer unna.  Da er det mørkt.

Solnedgang på vei ned til Den Helder, Nederland

Vi bestemte oss for å ta 3-timersvakter og gå hele natten mot Den Helder, som er innseilingshavn til Waddenzee og innlandskanalene mot Amsterdam. Den Helder er en by med ca. 60.000 innbyggere. De har en stor, fin og DYP havn, og her ligger den største marinebasen i landet. Etter mørkets frambrudd kjørte vi med radar på, men vi møtte ikke mange båter den natta. Det ble en fantastisk stjerneklar natt, med morild fossende i turkis rundt båten nesten hele natten. Vi var fremme og fortøyd i Den Helder kl. 14.40. 25 timer og 184 nm mil fra Helgoland. Vi har bestemt oss for å ligge her i 3 døgn før vi fortsetter mot Hoorn og deretter Amsterdam.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

S/Y Hakuna Matata

Categories: Uncategorized

Innleggsnavigasjon

Kommentarer er stengt.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: