Læsø-Anholt-Gilleleje

Hakuna Matata i havna på Læsø

På Læsø var havna full, og vi la oss først utenpå en Bavaria fra Fredrikstad. De skulle gå grytidlig neste morgen, så vi tok oss en tur på land for å se om det var ledige plasser lengre inn i havna. Vi fant en og flyttes oss dit. Her fikk vi teste en fortøyning vi ikke hadde prøvd før.Det hang moringstau i brygga som man fisket opp og fortøyde i den enden av båten som lå ut i havna. Vi bakket inn og fikk god hjelp av det norske paret ved siden av oss til fortøyningen. I havna på Læsø holdt de på med utbygging av havna, de mudret og pælte til og med på søndagen. Vi snakket med en nordmann som hadde feriehus der, og han fortalte at de skulle bruke ca. 30 mill på utbyggingen. Servicehuset var nybygd og riktig så fint og det var fri internett i havna, noe de største ungene likte godt 🙂

Søndag 1. juli. Birgitte’s bursdag (29 år… igjen!!) Etter en stor og god frokost med

Bursdagsfeiring for Birgitte

eggerøre og bacon gikk vi en oppdagelsestur på tettstedet.

Vi var innom butikken, og der ble gave, kort og kake kjøpt inn til bursdagsfeiring. Deretter dro vi på stranda, og ungene lekte og badet. 20,8 grader i vannet!!  På kvelden ble det feiret i båten med bursdagssang og kaker. Etter feiringa dro de voksne på pub og så EM-finalen…

LÆSØ

Læsø er den største øya i Kattegat. Øya ligger midt mellom Fredrikshavn og Gøteborg, og har litt over 2000 fastboende. Sammen med Anholt tilhører Læsø det danske ”ørkenbeltet”, og om sommeren regner det så lite at bekker og småvann tørker inn. Øya har mange fine, langrunne strender.

Emilie, Marie og Emil bader på Læsø

Læsø’s gamle gårder er også kjent for sine særpregede tangtak, og tidligere en storstilt produksjon av salt, noe som førte til at øya ble avskoget, og påfølgende sandstormer som begravde landsbyer. Saltutvinningen ble forbudt i 1652, men ble i på slutten av 1980-tallet tatt opp igjen i liten skala, som arkeologisk forskning og turistattraksjon. Dette saltet har blitt svært populært og selges til høye priser. På Læsø gikk gårdene før i tiden i arv til kvinnene, fordi mennene levde av å seile. Noe tilsvarende hadde man på øya Lesbos i Hellas 🙂

Etter en sen start på søndag (2.juli) la vi ut med kurs for Anholt. I sol gikk vi sørover og ankom Anholt ca. kl 22.10. Distanse 62 nm. Her var havna helt full. Vi hadde muligheten å ligge på fiskebryggen, men da måtte vi flytte oss kl. 5 om morgenen. Ikke særlig forlokkende, så vi valgte å legge oss for anker innenfor yttermoloen.

En skog av master i Anholt havn

Fortressankeret ble funnet frem, montert og festet med 4 meter kjetting fremfor hovedankeret.  Det lå en båt for anker innenfor moloen, og vi la oss slik at den var synlig fra vinduet i forpiggen. Begge ankrene ble lagt ut og de ble testet skikkelig at de satt, med Siv bak rattet! Vi er jo ikke helt vant å ligge bare for anker, men med ankervakt påslått og mobilen på ring hver time fikk vi en OK, men litt urolig natt.

Vi våknet tidlig, til ett strålende vær. Sol fra skyfri himmel 🙂 Vi ventet til det var gått en del båter ut fra havna før vi heiste anker og gikk inn for å finne en plass ved en av bryggene. Anholt er en veldig populær ferieøy og havna har plass til enormt med båter. Her var det moringsbøyer og vi fant oss en fin plass ved siden av en trivelig dansk famile fra Gilleleje på ytterste brygge. De hadde samme type båt som oss, bare hvit, så det ble litt båt og turprat med dem.  Etter brunch ble ungene sendt på stranda, og vi voksne heiste ARC-flagget og tok oss ”en lille en” for å feire flaggheisinga, og den første natten for anker på turen.
Dagen ble benyttet på den fantastisk fine og langrunne stranda rett ved havna på Anholt. Og selv med smøring ble noen vel solbrente den dagen…

ANHOLT – ETT PARADIS I KATTEGAT

Øyen, som er dansk er ca. 21,8 km2, og har bare ca. 160 fastboende.

Anholt strand

Den har noen av Danmark’s beste strender og ett krystallklart vann. Øya er også kjent som Nord-Europas største ørken, ett resultat av storstilt hogst i forbindelse med oppbyggingen av den danske marinen etter at de tapte sin sjøflåte til Storbritannia i 1807. Nå brukes ressurser på å bevare det unike landskapet. På den østlige delen av øya finnes en av Danmarks største selkolonier. 27 av selene er merket og kan følges på http://anholtseals.trackit.cubitech.dk/main. Store deler av øya er nå fredet.  De fastboende mener Anholt har det sterkeste lys om dagen og at det om natten ikke er noe sted der det er flere stjerner på himmelen 🙂

Jonas bader på Anholt

Vi la ut med kurs for Gilleleje 4. juli i ett fantastisk vær. Gilleleje er en liten fiskerby med ca. 6500 innbygere på nordspissen av Skjælland. Det var vindstille så vi måtte gå for motor hele veien. Med sol fra klar himmel ble det soling på de som ikke var solbrent. I løpet av dagen ble det også tatt telefoner for å gratulere Simon (som ble 20 år) og Christine (som ble 22). Hurra for dem!! Vi ankom Gilleleje kl. 16.20 etter en fin tur på 52 nm.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

S/Y Hakuna Matata

Categories: Uncategorized

Innleggsnavigasjon

Kommentarer er stengt.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: