Lysekil-Læsø (Danmark)

Hakuna Matata i Lysekil

Vi ble liggende ett døgn lengre enn planlagt i Lysekil på grunn av dårlig vær. Fredag ble det meldt stiv kuling og regn i Skagerak, og det var det nok, for vi målte over 17 sekundmeter inne i havna i Lysekil.

Lørdag 30/6, kl 11.30 la vi ut fra Lysekil, etter å ha fylt diesel og kjøpt gass. I 8-9 sekundmeter motvind gikk vi innasjærs sørover, og ble etterhvert møtt av ett forferdelig regnvær. Typisk sommerregn på disse trakter. Det øser ned i 15 minutter og så klarner det opp igjen. Vi ble kliss våte og seilerdressen og briller

Skipper Larsen i striregn

måtte på igjen. Litt nord for Marstrand la vi kursen mot Læsø, vinden hadde løyet noe, men det var rotete sjø, motvind og med 2 knop motstrøm heiste vi seil og krysset nedover. Det var flere ombord som følte seg litt uvel og sjøsyketabletter ble utdelt, noe som førte til mye soving på noen 🙂 Etterhvert ble motoren startet og vi motorseilte resten av turen. Møtte flere lokale regnvær når vi nærmet oss Læsø. Det er uvant for oss å seile her nede, vi er jo vant med å ha dybde under kjølen! På danskekysten ligger store deler mellom 5 og 15 meter. Vi heiste det danske gjesteflagget på turen og var fremme på Læsø kl. 21.50. Da hadde vi vært til sjøs i over 10 timer og seilt 81 nautiske mil 🙂

Lysekil

Lysekil

Gjennom alle tider har befolkningen i Lysekil levd av havet. Silden var levebrødet for mange og gylne tider for noen. Lysekil ble Nord-Bohuslän største fiskevær, og snart vokste de første fabrikkene opp; hermetikkfabrikker, salterier og bøkkerarbeid. I dag bor det ca. 15.000 i kommunen, og ca. 7.600 i selve byen.

Lysekil

Lysekils historie som badeby begynner i 1846 da konsul Mollén anla den første badeanlegget i byen.  I 1859 kom Carl Curman, byens første badläkare til Lysekil. Han hadde ved siden av den medisinske profesjon, kunstneriske ambisjoner og begynte å skissere badeparkens utforming. I løpet av 1870 – og 80-tallet, ble det anlagt varme badehus, kalde badehus og restauranter.
I 1900 fikk Lysekil bystatus av kong Oscar II. Angivelig var det nære på at byen ble hetende ”Oskarstad” da hans Majestet tilbrakte så mye tid i Lysekil på sommeren.
Blant stedene fra denne tiden kan du besøke ”Havsbadsparken” og ”Curmans Villor”. Lysekil har Citytog som tar deg på rundtur i byen. Moro for både liten og stor. Gamlebyen, som har vært bebodd siden 1500-tallet er også verdt ett besøk.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

S/Y Hakuna Matata

Categories: Uncategorized

Innleggsnavigasjon

Kommentarer er stengt.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: